Fotoverslag: Toonmoment Theateracademie 'Verhalen van Odysseus'

In januari 2016 ging Pasform Tienen voor het eerst van start met een theateracademie. Een opleiding waarbinnen deelnemers leren spelen en acteren. Iedereen vanuit zijn eigen talenten en interesses. Na intens te werken rond verscheidene theatermethodieken, werd het eerste jaar afgesloten met een toonmoment. Dé kers op de taart waarbij alle deelnemers in groep aan het publiek konden tonen wat ze het afgelopen jaar geleerd hebben. Het verhaal van Odysseus speelde hierbij de rode draad: van de ontvoering van de schone Helena tot ontevreden soldaten en het houten paard. Er werd gelezen, geïmproviseerd en bewogen. Er was tekst, er was muziek. Er was taal, er was stilte. Maar vooral, er was plezier en schoonheid. We kijken hier dan ook zeer gelukkig en met een trots hart op terug.

 

 

Het toonmoment werd geopend met een woordje uitleg van Anja, de regisseuse. “Een toonmoment is geen voorstelling die van A tot Z is ingestudeerd”. Het geeft alle spelers de kans om te schitteren in hun eigen talenten, op hun eigen tempo.

 

Maak kennis met Koning Paris. Een gelukkige koning die tot over zijn oren verliefd is op zijn schone Helena.

 

Ook Helena’s liefde voor Paris was groot. Op een dag werd Helena ontvoerd. Paris’ hart brak en hij zou er alles aan doen om de liefde van zijn leven terug te winnen. En als hij zegt alles, dan bedoelt hij ook werkelijk alles.

 

De koning zond brieven uit naar alle mannen in het land om te gaan vechten in Troje. Willen of niet: “Het land heeft je nodig!”. En zo werden alle soldaten klaargestoomd voor de oorlog ver van huis. 

 

Met duizend schepen worden alle soldaten naar Troje gebracht. Een lange reis over water. Een reis die niet alleen fysiek zwaar zal worden, maar ook mentaal zijn tol zal eisen. Het gemis naar het thuisfront is groot, zo groot dat men er bijna in verdrinkt.

 

 

Niet iedereen is dus te spreken over het bevel van de koning. Oorlog? Waarom? De oorlog duurt al lang genoeg en er verandert niets. “Wij willen geen oorlog meer! Wij willen geen oorlog meer!”

 

Ondanks rumoer en chaos bij de soldaten onderling, zijn er nog steeds sergeanten die orde op zaken stellen: “Geef acht!”. En dan is het stil.

 

 

Tijdens improvisatiespelen praten soldaten over de zin en onzin van de oorlog.

 

Er wordt gepraat en gespeeld over het gemis van het thuisfront. Soldaten die hun gezin beloven om terug naar huis te keren. En een belofte, die moet je houden.

 

 

 

Er wordt tijdens het schietspel overal in het rond geschoten. Soldaten vallen neer en het lijkt wel alsof de oorlog gedaan is.

 

Toch is niets minder waar. Dankzij het briljante idee van Odysseus om een houten paard te bouwen en daar alle soldaten in de verstoppen. En of dit werkt? Geen twijfel mogelijk aan!

 

Alle soldaten klimmen uit het paard en winnen de oorlog. Helena en Paris zijn weer verenigd, soldaten kunnen weer naar huis en vrede keert weer. Dat moet ook wel. Want een belofte, die moet je houden. Hoe moeilijk het ook is.