De kracht van aanraking en massage in de zorgsector

De kracht van aanraking en massage in de zorgsector

Traject van 6 vormingsdagen

Voor wie?

Voor begeleiders van mensen met een beperking die openstaan om tijdens een intensief traject te onderzoeken hoe ze de kracht van aanraking en massage – nog meer – kunnen inzetten op de werkvloer. Ervaring met massage is niet vereist. Wel belangrijk is een open, onderzoekende houding naar aanraking en massage en een bereidheid ermee op de werkvloer aan de slag te gaan.


Waarom?

Aanraking is een basisbehoefte. Liefdevol en respectvol aangeraakt worden is levensnoodzakelijk om een gelukkig en gezond leven te hebben, zich goed in zijn vel te voelen en een positief zelfbeeld te ontwikkelen. Het is niet altijd evident om in de setting van een zorgvoorziening op een gepaste manier antwoord te bieden op deze behoefte. Er is nood aan gepaste vormen van aanraking en massage die afgestemd zijn aan de zo eigen noden van deze doelgroep en welke vlot kunnen geïntegreerd worden in de dagelijkse zorg.

Dit traject wil aan deze nood tegemoet komen met een aangepast programma.


Wat?

Een jaartraject dat bestaat uit 6 volle dagen in eenzelfde groep. In de vertrouwdheid van deze vaste groep wordt er gestart met het kijken naar de aanrakingen die er in de dagelijkse zorg al zijn en onderzocht hoe die dagelijkse, zorgende aanrakingen bewuster en nog kwaliteitsvoller kunnen worden. Daarna worden er verschillende eenvoudige massage­vormen aangeleerd die goed toepasbaar zijn bij mensen met een beperking in de setting van een zorgsituatie. Je krijgt een breed gala van massagemogelijkheden aangereikt zodat er voor elke bewoner een massage op maat kan samengesteld worden. Je leert ook hoe je aromatherapie praktisch kan toepassen in de zorg en kan gebruiken om je aanrakingen en massages te verdiepen. Tussen twee lesdagen in, word je uitgenodigd met oefenopdrachten aan de slag te gaan in jouw werksetting. In de volgende lesdag krijgt iedereen de kans hier verslag van uit te brengen. Zo leren we uit elkaars ervaring en kunnen we elkaar inspireren.


Programma ?

Dag 1: 1 februari 2019

 • Kennismaking met elkaar en elkaars doelgroep.
 • Verduidelijking over aanraking als kracht in de zorgsector: Belang,
 • gevolgen, taboes, zorg voor jezelf in het aanraken, grenzen…

 • Bewust stilstaan bij de aanrakingen die er in de dagelijkse zorg al zijn.
 • Oefeningen in het bewust aanraken en in het verbeteren van de kwaliteit van de aanraking.
 • Kennismaken met polariteitsmassage: een wetenschappelijk onderbouwde manier van je handen neerleggen, waardoor de contacten in de dagelijkse zorg versterken en verdiepen.
 • Korte afstrijkmassage voor dagelijks gebruik.

 • Dag 2: 1 maart 2019

 • (Rol) stoelmassage: Hoe kan je iemand masseren die in een rolstoel zit of op een gewone stoel plaatsneemt. Je leert eenvoudige bewegingen om over de kledij heen hoofd, nek, schouders, rug en armen te masseren.
 • Handmassage: Makkelijk inzetbare massage die je overal en bij iedereen kan toepassen in verschillende houdingen. We leren veel verschillende bewegingen op de handen zodat je die grepen kan uitkiezen die best passen bij de handen die je masseert.

 • Dag 3: 5 april 2019

 • Dynamische massage: Bij een dynamische massage ligt iemand gekleed op een massagetafel in zijlig, ruglig of buiklig en ga je die persoon al pulserend in een ritmische wiegbeweging brengen. Dit geeft diepe
 • ontspanning door de repetitieve beweging en maakt op een diep niveau spanningen en blokkades los. Dit doordat we voor ongeveer 70% uit water bestaan en je dit vocht tijdens deze massage in beweging brengt zodat alles weer meer kan gaan stromen.

  Dag 4: 26 april 2019

 • Aromatherapie: Praktisch toe te passen tijdens baden, massages en als verstuiver in de ruimte. Je leert hoe je aromatherapie veilig kan inzetten en wanneer je welke etherische olie kiest. We bespreken een aantal erg bruikbare aroma’s en maken een badzout, een roomspray en een massage-olie.
 • Voetbad en voetmassage: We proberen één en ander uit met een voetbad met aromatisch
 • badzout en een voetmassage met aromatische olie.

  Dag 5: 10 mei 2019

 • Rugmassage met olie in buik-en zijlig.
 • Nek en schoudermassage met olie bij iemand die ligt.
 • Hoofd en gezichtsmassage.

 • Dag 6 : 7 juni 2019

 • Vlindermassage en meridiaanmassage: Dit zijn vlinderzachte, energetische massages, ideaal bij mensen voor wie de gewone massage niet kan omwille van kanker, hartproblemen, of bij mensen met erge pijn of op hoge leeftijd.
 • Integratie: Iedereen brengt een casus in en we zoeken samen voor die persoon de meest geschikte massagevorm en eventueel een aangepast aroma.
 • Evaluatie.
 • Begeleiding

  Andrée Borguet:

  Ik ben massagetherapeute en heb al meer dan 15 jaar mijn eigen massage­praktijk en al even lang ervaring met het geven van massagecursussen. Massage is mijn passie die ik graag aan anderen doorgeef.

  Alvorens deze passie steeds meer plaats ging innemen in mijn leven, werkte ik als opvoedster met mensen met een mentale beperking en of autisme.

  De interesse voor deze doelgroep blijft leven en het is mijn hartenwens en missie om massage ook voor hen bereikbaar te maken.

  De laatste vijf jaar werkte ik verschillende vormingen uit voor begeleiders van mensen met een beperking waarbij ik het vooral belangrijk vind dat de aangereikte tips en ideeën direct toepasbaar zijn op de werkvloer.

  Ik kijk ernaar uit mijn kennis en ervaring te bundelen in een langer traject waarin ik mensen mag begeleiden in de magie van massage en aanraking en hoe je die kan inzetten voor nog kwaliteitsvollere zorg bij mensen met een beperking.

  De kracht van aanraking en massage in de zorgsector

  Inschrijven: Bost (Tienen)

  Waar?

  Centrum Levenspad
  Gallicstraat 5
  3300 Bost (Tienen)

  Wanneer?

  vrijdag 01 februari 2019
  van 09.30 tot 16.30 uur.

  vrijdag 01 maart 2019
  van 09.30 tot 16.30 uur.

  vrijdag 05 april 2019
  van 09.30 tot 16.30 uur.

  vrijdag 26 april 2019
  van 09.30 tot 16.30 uur.

  vrijdag 10 mei 2019
  van 09.30 tot 16.30 uur.

  vrijdag 07 juni 2019
  van 09.30 tot 16.30 uur.

  Toegankelijkheid

  Toegankelijk voor rolstoelgebruikers

  Hoeveel kost dit?

  € 485,00


  Inschrijven is niet (meer) mogelijk